Pristagare 2023

Foto: Sara Angelica Spilling

Vigdis Hjorth

I samband med Sara Danius bortgång bildades en minnesfond till förmån för kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter. 2023 delas stipendiet ut för första gången. Juryns val föll på den norska författarinnan Vigdis Hjorth, som bland annat skrivit den kontroversiella romanen Arv och miljö.

Juryns motivering

»Sara Danius Stiftelses Pris tilldelas den norska författaren Vigdis Hjorth för ett banbrytande och magnifikt berättande som med stil och skärpa rubbar ordningen.«

Författarinnan Vigdis Hjorth tilldelas 50 000 kronor samt ett konstverk föreställande Sara Danius, målat av Stina Wirsén just för syftet. 

Vigdis Hjorth är född 19 juli 1959 och är en av Norges främsta författare. Sedan författardebuten 1983 har hon skrivit ett tjugotal romaner samt ett drygt halvdussin ungdomsböcker. Hjorth är mångfaldigt prisbelönt i Norge och har bland annat mottagit Cappelenpriset, Aschehougpriset och Bokhandlarpriset. Romanen Arv och miljö blev hennes stora internationella genombrott. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och National Book Award i USA för bästa översatta roman – och har sålts i över 100 000 exemplar. Hjorth är just nu nominerad till internationella Bookerpriset för Är mor död. Hennes senaste roman på svenska var Om bara och i höst kommer romanen Femton år.

Foto: Sara Angelica Spilling

Prisutdelningen

Prisutdelningen skedde den 3 maj 2023 i närhet av Saras närmaste vänner och familj. Det kändes extra fint att eventet hölls på Sven-Harrys Konstmuseum, då Sven-Harry var Saras morbror och en när och kär vän.